Voorstel: Foto’s leren beoordelen

Diverse mensen vinden de fotoclub avonden wat te gezapig en daar ben ik het helemaal mee eens! Het foto’s beoordelen stelt niet veel meer voor dan leuk, opbouwende kritiek kunnen of durven we niet te geven. Zo leert eigenlijk niemand er wat van en dat is niet de bedoeling. Vandaar dat we met uitdagender onderwerpen willen komen en de foto’s echt willen gaan beoordelen. Ik heb hiervoor wat tips uit een boek van de fotobond gehaald en op een rijtje gezet.

Voor wat betreft de beoordeling is het de bedoeling een deel van de foto’s echt te beoordelen, daar leren we allemaal van. Maar wat je dan krijgt is dat er vaak te lang over een foto door gepraat wordt en dat kan ook niet want dan zouden anderen weer niet aan de beurt komen en dus wordt er per foto een maximum van drie tot vijf minuten uitgetrokken. In eerste instantie maken we daar zeker vijf minuten van omdat er heel wat criteria zijn en we onszelf ook de kans moeten geven om hier aan te wennen. Maar ook niet meer dan dat, zijn de vijf minuten om, dan is de volgende foto aan de beurt of we wel of niet over die foto zijn uitgesproken dat maakt niet uit, vijf minuten en dan wordt het afgekapt.

De foto’s gaan in Lightroom gepresenteerd worden omdat we dan ook direct kunnen laten zien hoe bijvoorbeeld een andere uitsnede er uitziet of wat voor invloed een bepaalde bewerking op bijvoorbeeld de helderheid, contrast e.d. heeft. De club zal dan wel Lightroom moeten aanschaffen, de mijne ga ik niet met andere catalogi dan de mijne vullen.

Voor dit doel wil ik dan de laptop die ik zelf zelden meer gebruik omdat ik een nog snellere heb inrichten voor de club, ik heb Photoshop CS6 nog, weliswaar Engelstalig maar het werkt verder hetzelfde, CS5 zet ik er ook op omdat ik die wel in het Nederlands heb. Deze laptop is veel sneller dan de oude laptop van Hans die we altijd gebruikten, eigenlijk gebruik ik ‘m alleen niet meer omdat ik een groter scherm wilde. Hiervoor moeten we wel een vergoeding overeenkomen vind ik want als het ding stuk gaat o.i.d. moet er ook weer wat komen en ook bij ons komen ze helaas niet gratis binnen waaien. Bovendien staan hier zelf aangeschafte programma’s op zoals Windows 8, Photoshop en meer. We hebben dit seizoen wel voldoende geld over om Lightroom aan te kunnen schaffen, dat kan via een upgrade van een oudere versie van mij (hoop ik). Ik denk dat een abonnement voor fotografen voor de club wellicht te duur is, alhoewel als we dit op één PC zetten we dit zouden kunnen delen met iemand van de club die het misschien ook fijn vindt om te hebben, het zou dan op € 6,50 per maand komen voor de club en voor degene die het dan ook op één PC gaat gebruiken. En dan ben je feitelijk goedkoper uit dan elke keer Lightroom updaten! Dus als iemand daar voor voelt dan horen we dat graag.

Foto’s beoordelen

 Hoe kunnen we foto’s bijvoorbeeld gaan beoordelen:

 • De eerste vraag zal zijn waarom heb je deze foto voor de opdracht ingestuurd m.a.w. waarom heb je juist deze gekozen. Daardoor ga je zelf ook kritischer kijken naar welke foto je kiest en ook bij het maken ga je misschien verder denken.
 • Verder kun je kijken naar:
  • De compositie, er zijn verschillende vormen van compositie, een centrale, decentrale, overall en symmetrische compositie. Al doende leren we wat dit inhoudt, we houden mijn boek van de fotobond erbij al leidraad.
  • Lijnwerking.
  • Kadrering (uitsnede).
  • Herhaling en ritmiek.
  • Ruimte en perspectief.
  • Licht, de verdeling van licht en donker, toon en licht.
  • Kleurgebruik of juist geen kleurgebruik.

Zo ga je de foto feitelijk min of meer ontleden, hier kunnen we heel veel van leren. Ja, het neemt meer tijd in beslag maar je leert er veel van. Ik ben aan het oefenen op Facebook en ik moet zeggen dat het dus wel werkt alleen wordt het helaas vaak niet gewaardeerd, alleen positief commentaar is vaak welkom. Klik hier voor het stuk dat ik met behulp van genoemd boek gemaakt heb, het is een manier en leidraad hoe we de foto’s kunnen gaan beoordelen. In eerste instantie willen Jeroen en ik wel beginnen met het bespreken maar het is eigenlijk de bedoeling dat we dat om de beurt, om de foto o.i.d., gaan doen. Het is heel leerzaam heb ik ontdekt!

Ook gaan we kijken naar de techniek dus graag je foto’s insturen met volledige exif, dus niet via Picasa, Lightroom o.i.d. via e-mail versturen want dan worden belichtingstijd, diafragma e.d. gewist.

Hierdoor kunnen er minder foto’s ingezonden worden maar het aantal per onderwerp hoeft niet te wijzigen. Foto “jenaam 001” is dan bijvoorbeeld de foto die uitgebreid besproken gaat worden, de rest wordt sneller bekeken en ook op de website geplaatst. Zo kunnen we denk ik twee tot maximaal drie foto’s per persoon per avond bespreken. Feitelijk geef je zelf aan op welke volgorde van belangrijkheid je de beoordeling van je foto’s zet 001 wordt besproken, 002 wordt misschien besproken enz. Dit is afhankelijk van het aantal opdrachten dat we hebben.

Wij zijn heel erg benieuwd wat jullie hiervan vinden, als je de tekst zo ziet lijkt het een enorme lap maar als je op die manier gaat beoordelen gaat het heel snel. Op deze manier wordt een foto min of meer ontleed en ga je toch anders kijken. Reacties meer dan welkom!

Joke

2 gedachten over “Voorstel: Foto’s leren beoordelen

 • 12/04/2014 om 09:04
  Permalink

  Hoi Joke,
  ik vind dit een heel goed voorstel, had het graag al veel eerder
  gezien, i.p.v. al die saaie avonden en al die doe-avonden.
  Je weet misschien wel dat ik daar geen voorstander van ben, een enkele, nou ja, dat moet dan maar, maar nu zijn het er veel te veel, is mijn mening. Ga liever de straat op met een opdracht en dan op de club de foto’s bespreken, er zijn genoeg opdrachten te verzinnen.
  Groetjes,, Jenny

  Beantwoorden
  • 12/04/2014 om 10:54
   Permalink

   Dat is mooi maar een paar doe-avonden zullen wel blijven denk ik, overigens hadden we die feitelijk dit seizoen voor het eerst vaker omdat men graag wat anders wilde. Maar een of twee clubavonden samen op stap blijft er wat mij betreft in, het is leuk en gezellig om samen ergens te fotograferen en de kerstavond is altijd gezellig en leuk. Vorig jaar hebben we het programma gezamenlijk vastgesteld en iedereen was het er mee eens.

   Probleem is vaak dat we te weinig input van iedereen krijgen en het feitelijk altijd op dezelfde twee neer komt om dingen te bedenken. Echt als jullie ideeën hebben of dingen anders willen zien, meldt het dan. Ik steek al erg veel tijd in de club, het is gewoon fijn als anderen ook meedenken.

   De onderwerpen voor de foto-opdrachten moeten nog wat uitgewerkt worden maar ook die zijn voor een groot deel totaal anders en behoorlijk uitdagend. Ze worden binnenkort bekend gemaakt zodat iedereen er al mee aan de gang kan, er gaat nl. meer tijd inzitten maar zo heeft iedereen ook meer dan genoeg tijd om ze uit te voeren.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.