Stoffig archief of bewust aan de slag…

fotoarchief

We hadden gisteren de tweede clubavond van dit jaar, en toen ik gisteravond thuis kwam, heb ik eens na zitten te denken.

Want wat viel me tegen van mijn eigen foto’s: Voor de opdracht “Licht” had ik twee foto’s uit mijn archief gehaald. De foto, genomen in het bos, daarvoor was ik in juli bewust op stap geweest en ik wist wat ik wilde fotograferen. Deze foto was ook geslaagd. Ik had nog een ander idee voor Licht, maar uit ,tja, noem het maar luiheid, gemakzucht of tijdgebrek, heb ik die foto niet gemaakt.

“Gelukkig” was ik niet de enige die gemakkelijk dacht…maar is dit wat we willen?

Want zit ik hiervoor bij een fotoclub?? Het programma 2014-2015 is al lange tijd bekend , dus de opdrachten kan ik tijdens het fotograferen in mijn achterhoofd houden of er eens tijd voor inruimen om er aan te werken.

Naar mijn idee is dit wat de bedoeling is van een fotoclub: het aanzetten tot nadenken, proberen, ideeën uitwerken en dan proberen dit met je camera vast te leggen.

Van mij dus geen oude foto’s meer, maar bewust aan de slag en zo actief bezig te zijn.

Want foto’s uit een archief halen, dat is toch wel een beetje lui van mezelf.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier over denken….

Elly

9 gedachten over “Stoffig archief of bewust aan de slag…

 • 27/09/2014 om 12:31
  Permalink

  Ik herken dit wel Elly.
  Omdat het programma al vroeg bekend was, ben ik echt met de opdrachten aan de gang gegaan. Ik wil dit seizoen proberen om niet in mijn archief te duiken, maar voor de opdrachten met nieuwe foto’s te komen. Het voor mezelf (weer) wat uitdagender te maken.

  Beantwoorden
 • 27/09/2014 om 17:41
  Permalink

  Ik zou daar dan graag aan willen toevoegen dat wij vanaf vorig jaar zeer bewust hebben gekozen om ook de weg in te slaan wat betreft het “professioneler” beoordelen van de foto’s. De achterliggende reden hiervan was volgens mij dat smaken verschillen en iedereen zijn recht heeft op een mening of een foto mooi is of niet, maar iets verder de foto “induiken” en trachten op die manier te ontleden kan ook zeer leerzaam zijn. Met de huidige groep weet ik alleen niet of dat een richting is waar we allemaal achter staan.
  Wat betreft het bovenstaande bericht sluit ik mij volledig bij aan! Je gaat met de opdrachten onder de arm aan de slag of je levert niks in. We hebben het allemaal druk, maar we willen ook graag een mooi resultaat neer zetten op de clubavonden. Dit kan door er wat moeite voor te doen en initiatief in te ontplooien.

  Beantwoorden
 • 28/09/2014 om 09:24
  Permalink

  Ik ben het hier ook helemaal mee eens, het programma wordt vroeg bekend gemaakt zodat we allemaal tijd hebben om er aan te werken. De ABC-foto’s waren in mijn geval allemaal recent maar moet ook bekennen dat ik er voor de andere opdracht een paar uit het archief, wel het recente archief, gehaald heb.

  Wat betreft het dieper in de foto’s duiken, dat wil ik graag, ik heb al het e.e.a. uitgewerkt en meerdere malen gevraagd om daar nou met zijn allen aan verder te werken en tot een vorm van beoordelen c.q. dieper in de foto te duiken waar we allemaal wat aan hebben. Maar heel eerlijk gezegd heb ik vaak het idee dat ik aan een dood paard sta te trekken, iedereen is het er mee eens maar doet vervolgens niks. Dus laten we daar de volgende keer nou eens met zijn allen voor gaan zitten, dan werken we het gezamenlijk uit. Dan wordt het maar eens een keer wat later maar dan hebben we iets waar we allemaal wat aan hebben. Ik heb destijds dat hele boek doorgespit en ben tot een lijstje gekomen, dat is allesbehalve perfect, dat weet ik ook, maar het was ook bedoeld als aanzet om tot iets te komen.

  Ik ben het dan ook helemaal met Jeroen eens! En ach een keer je archief in duiken vind ik geen probleem, het kan een keer voorkomen dat je door omstandigheden geen foto’s kunt maken maar het moet niet structureel zo zijn.

  Beantwoorden
  • 28/09/2014 om 10:17
   Permalink

   Conclusie: We willen meer uit de club en uit ons zelf halen! 🙂
   Laten we daar dan ook samen wat aan doen en dat doel na streven.

   Tuurlijk een keer in je archief duiken kan best, je zou net al een keer die ene mooie foto gemaakt hebben die perfect bij het onderwerp past. Maar laten we wel allemaal actief met de onderwerpen aan de slag gaan. Daar zijn ze tenslotte ook voor bedoeld toch.

   Ben het ook met Joke eens. We willen meer uit onze fotografie halen en leren van elkaar, dus laten we dan ook met het beoordelen aan de slag gaan. Opbouwende kritiek durven geven en kritiek accepteren. Ik weet dat het lastig is, maar oefening baart kunst!

   Volgende keer ben ik er helaas niet bij, maar ik zal me voor de volgende clubavond hier ook over buigen en dat of doormailen of misschien wel op het blog plaatsen.

   Gr,
   Sandra

   Ik heb de vaatwasfoto aangepast nav van jullie ‘beoordeling” .
   Ik ga zorgen dat deze ook nog even op het blog komt.

   Beantwoorden
 • Pingback: Clubavond 26 september 2014 | Fotoclub ClackClick

 • 28/09/2014 om 18:52
  Permalink

  Elly een goed stukje van je, de luiheid sluipt er makkelijk in. Vanaf nu zal ik proberen geen foto’s meer uit het archief te halen en ook wat dieper in de foto’s te duiken Joke wat beoordelen betreft.

  Beantwoorden
 • 29/09/2014 om 09:55
  Permalink

  Ik denk dat we idd op één lijn zitten en dat Jeroen ook een goed punt maakt, over de beoordeling. Ik denk dat het een goed jaar gaat worden als we allemaal ons beste beentje voor gaat zetten

  Beantwoorden
 • 29/09/2014 om 11:27
  Permalink

  Helemaal mooi! Als iedereen nou thuis eens naar die beoordelingscriteria kijkt die ik heb door gemaild en die de volgende keer meeneemt dan kunnen we ze dan tot één geheel waar we allemaal mee kunnen werken samenvoegen. We moeten het samen doen en het moet niet elke keer van een of twee mensen moeten komen. Klinkt wellicht een beetje cru maar zo ging het vaak wel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.