14 tips voor een langer cameraleven

Ik kwam een aantal tips tegen op een Amerikaanse website, deels vond ik ze bijzonder handig en deels nutteloos, dus heb ik ze naar eigen inzicht aangepast. Deze tips zijn voornamelijk voor spiegelreflex eigenaren bedoeld. Normaal gesproken gaat je spiegelreflexcamera jarenlang zonder problemen mee. Natuurlijk moet je dan wel goed voor je camera zorgen! Hier volgen 14 tips ter bescherming van je camera waardoor deze langer meegaat. Ik heb deze op mijn eigen weblog geplaatst vond het ook wel leuk voor de club 🙂

Het meest ondergewaardeerde boekje!
Het meest ondergewaardeerde boekje!
Tip 1: Doen! Lees de handleiding!

Het meest ondergewaardeerde boekje waarin vele tips staat over een goede behandeling van je camera. Tips waarmee je schade kunt voorkomen en tips om de camera optimaal te laten werken. Bijvoorbeeld hoe je het leven van je dure accu verlengt of hoe je oververhitting kunt voorkomen bij het gebruik van Live View.

Tip 2: Niet doen! De camera aan extreme warmte blootstellen.

Door je camera bijvoorbeeld in een snikhete auto achter te laten kan schade aan de kunststof en rubberen onderdelen ontstaan.

Tip 3: Doen! Een camerariem bevestigen.

Door een val kan je camera onherstelbaar beschadigd raken! De riem zit bij gebruik van een statief misschien wel eens in de weg maar dat is een kwestie van opletten. Zelf houd ik de riem ook dan vaak om mijn nek om of arm. Je statief kan namelijk zomaar eens omver gelopen worden.

Tip 4: Niet doen! Vochtbestendig verwarren met waterbestendig!

Als je camera eventueel tegen vocht en stof is afgedicht wil dat niet zeggen dat deze kan zwemmen! Een paar druppels regen kunnen geen kwaad maar voorkom dat je camera en lens echt nat wordt. Er zijn special hoezen waarmee je toch ongestoord met de camera kunt werken, ook als het plenst! Droog de camera als deze nat of vochtig geworden is direct af en verwissel de lens niet voordat de lens en het gebied rond de lensopening volledig droog zijn.

Tip 5: Doen! UV- of beschermingsfilter en/of zonnekap op de lens gebruiken.

Een filter beschermt je frontlens bij stoten maar ook bij regen. Zelf ben ik er ooit heel blij mee geweest omdat iemand tegen mijn lens aan stootte, het was een groothoeklens dus met brede zonnekap, mijn UV-filter was gebarsten, ik moet er niet aan denken wat er gebeurd was als deze er niet opgezeten had. Wil je geen extra glas op je lenzen, gebruik dan in ieder geval de zonnekap, ook deze biedt bescherming tegen stoten e.d. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van beiden!

Beetje stof! Bron: www.bitethedust.com.au
Beetje stof! Bron: www.bitethedust.com.au
Tip 6: Niet doen! Lenzen verwisselen bij veel wind.

Je hebt dan veel meer kans dat er stof op de sensor komt vooral op een strand of bijvoorbeeld tijdens safari’s waar doorgaans veel stof in de lucht zit kan dit funest zijn. Verwissel je lenzen op een veilige plek bijvoorbeeld in je cameratas.

Tip 7: Niet doen! Camera onbeschermd uit de koude naar de warmte brengen.

Zorg in zo’n geval dat je camera veilig in een dichte tas zit en laat deze rustig acclimatiseren. Zo voorkom je dat er veel condens op en in de camera ontstaat.

Tip 8: Doen! Zet je camera uit voordat je de lens verwisselt.

Als de camera nog aanstaat is de sensor nog geladen en trekt deze meer stof aan. Bovendien zal de automatische sensorreiniging, indien geactiveerd in het menu, zowel bij het uitzetten als bij het aanzetten plaatsvinden waardoor je ook stof op de sensor voorkomt. Houd de lensopening naar beneden gericht bij het verwisselen.

Tip 9: Niet doen! De lens lang direct op de zon richten bij gebruik van Live View.

Normaal gesproken zal dit voor een hele korte tijd geen last kunnen. Maar de sensor lang aan direct zonlicht blootstellen is niet goed. Normaal gesproken worden de sensor en het sluitergordijn beschermd door de spiegel. Deze is echter opgeklapt als je live view gebruikt en wordt de sensor dus direct aan het felle zonlicht blootgesteld.

Tip 10: Doen! Je camera en lenzen altijd in een goede cameratas opbergen.

Ook als je de camera en toebehoren niet gebruikt is het goed om hier een gewoonte van te maken. Je spullen zijn dan tegen vocht en stof beschermd. Verwijder de accu uit de camera als je deze langere tijd niet gebruikt.

Ook dit vindt je camera niet echt leuk! Bron: DigitalRev.com
Ook dit vindt je camera niet echt leuk! Bron: DigitalRev.com

Tip 11: Niet doen! Je camera in ruimbagage vervoeren als je gaat vliegen.

Je kunt de camera nog zo goed verpakken in een tas, kleding enzovoorts. Maar de kans op beschadiging is desondanks volop aanwezig, er wordt niet bepaald zachtzinnig met ruimbagage omgegaan. Dus altijd in je handbagage vervoeren!

Tip 12: Doen! Houd je camera en cameratas altijd goed schoon!

Reinig je camera regelmatig, vergeet ook de contacten niet. Gebruik nooit samengeperste lucht, er kan altijd vocht meekomen waardoor je camera kan beschadigen. Laat de sensorreiniging van de camera regelmatig zijn werk doen en reinig de sensor pas zelf als het echt niet anders meer kan of nog liever laat het door een expert doen! Zeker met vocht reinigen raad ik niemand aan, bovendien mogen lang niet alle sensors met vocht gereinigd worden. Wanneer je zelf niet weet hoe je je camera en lenzen het beste kunt reinigen, laat je dan door een expert voorlichten. Bijvoorbeeld door Ton Niessing van Chipclean. Zie ook de links onderaan deze blogpost. Houdt ook je tas schoon en netjes.

Tip 13: Niet doen! De stabilisatie van je lenzen bij vervoer aan laten staan.

Hierdoor kun je problemen met het diafragma en de stabilisatie krijgen. Zet de stabilisatie dus altijd uit bij vervoer, zet deze alleen aan als je de lenzen gebruikt. Dit geldt voor lenzen met elektronische stabilisatie en diafragma. Zie ook de eerste link onder deze blogpost.

Tip 14: Doen! Update de firmware van je camera!

Camerafabrikanten komen vaak met nieuwe firmware voor hun producten. Hiermee worden vaak foutjes opgelost maar wordt vaak ook nieuwe functionaliteit toegevoegd.

Zie ook de volgende twee blogjes:

Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.